Spiders är ett band från Göteborg, som för några år sedan blev av med sina instrument. De är bara ett av flera bevis på att det är viktigt att skydda instrumenten. I värsta fall kan man bli skuldsatt.

Man skulle kunna tro att en musiker inte kan bli bestulen på sitt levebröd. Musikaliteten sitter ju i hjärnan (vissa skulle säga i hjärtat), och noter och liknande är väl knappast stöldbegärligt. Men vad är en musiker utan sina instrument? Även om de inte var dyra i inköp har man ofta vant sig vid sin gitarr, sin bas eller sin synt, och om den försvinner blir det svårt att skapa. För den musiker som lever på sitt skapande blir det också svårt att betala hyran och alla andra utgifter. Därför är det viktigt att skydda sina instrument. 

Ett band från Göteborg som drabbades hårt av en instrumentstöld är Spiders.När de en dag kom till replokalen saknades två gitarrer, pedaler, munspel och flera tekniska hjälpmedel, skriver Svt Nyheter. Det är heller inte helt ovanligt att polisen stoppar instrumenttjuvar, ibland på bar gärning, och ibland som i det här fallet, med bilen full av stulna instrument.

Säkerhetsdörr och larm 

Att skydda sina ägodelar handlar mycket om att installera säkerhetsdörr och larm. Även i replokalen bör detta finnas. Om ni inte har det i er replokal, försök förhandla mer hyresvärden om sänkt hyra. 

En säkerhetsdörr är förstärkt, vilket gör att det tar tid även för en van tjuv att forcera den. Har tjuven tid på sig är det dock fullt möjligt. Därför bör den kombineras med ett larm, och gärna också med andra åtgärder som gör att tjuven inte kan arbeta ostört.

Undrar du något om säkerhetsdörrar? Du hittar svar på dina frågor här.

Tänk också på att försäkra dina instrument. Det gäller vare sig du köpt en riktig värstingsynt, som den här, eller har något mer modest som du skapar musik på.