Är Way Out West Sveriges bästa festival?

Det låter som en internationell festival och faktum är att Way Out West är välkänd även utomlands. Den svenska musikfestivalen som sedan 2007 arrangeras i Göteborg har blivit prisad av tv-kanalen MTV. 2011 fick Way Out West utmärkelsen som den mest innovativa av MTV.

Way Out West kan översättas som hela vägen ut i väster och det är ju något som vi svenska kan förstå som västkusten där Göteborg ligger. Festivalen hålls på sommaren och drar till sig tusentals besökare som kommer för att höra sina favoritband.

Mer än musik

Något som är riktigt häftigt med Way Out West festivalen är att man har lyckats kombinera musik med annan konst på ett spännande sätt. Varje år tillkommer det nya inslag av konst som poesi, film och graffiti. Allting sker på festivalområden på ett sätt som gör att besökare får mycket att uppleva.

Dessutom har arrangörerna hittat teman att spinna festivalen på. År 2012 körde de på vegetarisk linje och festivalen kallades för Veggie då det bara fanns vegetarisk mat att köpa på festivalområdet.

Det började år 2007

När festivalen lanserades av Patrick Fredriksson, Morgan Johansson, Ola Broquist, Fredrik Holmstedt, Joel Borg och Niklas Lundell var det ingen som anade hur stor musikfestivalen skulle bli. Men redan den första festivalen som hölls i början av augusti 2007 blev välbesökt.

18 000 biljetter såldes och stora artister medverkade. The Hives, Regina Spektor, Erykah Badu och Manu Chao är exempel på artister som var med det först året. Året därpå, 2008, kom Neil Young och Göteborgsbandet Border Daniel var med.

Fler och fler besökare

År efter år har det blivit alltfler besökare på Way Out West. 2012 slogs det publikrekord då man sålde 27 000 biljetter. Intresset tycks bara öka och populariteten bidrar ju till att fler band blir intresserade av att vara med. Det hela går att se som en slags positiv spiral.

I hjärtat av Slottsskogen finns det gott om plats och under tre dagar hinner man med en hel del. Way Out West 2020 förväntas bli minst lika spännande som tidigare år. Datum för festivalen är den 13:e augusti till den 15:e augusti. Det är datum som entusiaster redan har nedtecknade i sina kalendrar!

Spännande händelser på Way Out West

Det har hänt en hel del på festivalen i Göteborg. Det mesta är personliga minnen som deltagare tar med sig för resten av livet. Men det finns också offentliga ögonblick som har blivit kända.

Den vegetariska festivalen fick smeknamnet WOW no cow som också trycktes upp på t-shirts. 2015 tog man också bort mjölken varpå det verkligen kunde talas om en no cow festival. När Frank Ocean inte kunde vara med som planerat 2012 var det många som blev besvikna. Men han dök upp fem år senare som en överraskning efter att Lana Del Rey hade spelat.

Framförallt är det de stora artisterna som har varit med som ingen kan glömma. Exempel på världsnamn som har uppträtt i WOW i Göteborg är:

  • Pet Shop Boys
  • Kendrick Lamar
  • The Cure
  • Zara Larsson